Om oss

Vår historie

Romsås Smia ble etablert i 2016. Da gikk vi til investering av en gård i nærheten av Fåvang i Gudbrandsdalen. I årene som fulgte har gården vært gjennom store renoveringer hvor målet har vært å utvikle et bærekraftig gårdsbruk, og en samlingsarena for alle som er litt over gjennomsnittet interessert i høver, og/eller smiing. Her hos Romsås Smia møter man kvalitet og profesjonalitet, hånd i hånd med en hyggelig og imøtekommende atmosfære.

Hva gjør vi

Romsås Smia er et kompetansesenter for alle hovinteresserte mennesker. Vi arrangerer kurs og clinics innen verking, skoing, smiing – og ellers generelle tema knyttet til bedrift, og hovslagerfaget. Man kan som hovslager også søke hjelp og råd hos oss hvis man støter på utfordringer i jobben.

Romsås Smia byr ikke bare på kurs, men på opplevelser som man sent vil glemme. Med overnatting på kursplassen, god mat og andre aktiviteter – så er dette en komplett møteplass som byr på det lille ekstra.

Romsås Smia tilbyr også skoing av hest, utleie av smie (hvor man kan ha med egen instruktør), overnatting, mat, hovslager-butikk, og konsultasjoner for hovslagere (ta med kundens hest til oss).

Vår visjon

Romsås Smia sin visjon er å gjøre god kompetanse og kunnskap tilgjengelig for alle, uansett bakgrunn eller nivå. Vi gjør alle samme jobb, og vårt ønske er å samle mennesker – utvikle, og ikke minst rekruttere fremtidens hovinteresserte. Hos oss er det lav terskel, og høy takhøyde; her møtes vi og prater sammen. Her deler vi gode opplevelser, skaper gode minner, og gjør faget vårt om mulig – enda mer interessant. Hos Romsås Smia blir man kjent med nye kolleger, og flere man kan utveksle spørsmål, erfaringer og gode samtaler med.

Menneskene bak romsås smia

JULIA CHENEY

JULIA CHENEY

Eier/Hovslager

Født i Kent i 1987. Julia har siden barndommen av vært glad i dyr, og særlig hester. I 2003 startet hun Pre Farrier Course hos Herefordshire Agricultural collage. Her tok hun Diploma i Blacksmithing and Equine Studies, og bestod også sin smi-eksamen. I 2004 startet hun sin lærlingetid hos Mark Evans i Shropshire, Wales og gikk i lære her i to år.  I 2006 fikk Julia jobb hos den kjente hovslageren for London Olympics, og tidligere verdensmester Jim Blurton Awcf. I takt med opplæringen reiste Julia på hovslagerkonkurranser over hele landet for å forbedre sine ferdigheter og kunnskaper. I 2009 fullførte hun sin eksamen med utmerkelse for den praktiske delen, og fikk deretter fast fulltidsjobb hos Jim Blurton. Julia jobbet her i et profesjonelt team hvor hun hadde ansvaret for opplæring av lærlinger sammen med noen av landets mest anerkjente hovslagere. I 2012 startet Julia sin egen hovslagebedrift med et kundesegment innenfor mange forskjellige grener. I 2014 tok Julia erfaringen sin med seg til Norge for å jobbe sammen med Aksel ved å sko konkurransehester på høyt nivå. I 2015 flyttet hun hit på permanent basis. 

Julia sin faglige tyngde og erfaring med lærlinger i England har gjort seg gjeldende også i Norge. Her har hun bistått med opplæring av lærlinger, i tillegg til at hun har avholdt treninger for blant annet norske lærlingelandslaget og undervist i både smiing, og skoing jevnlig.

Parallelt med tiden i Norge har Julia studert i England, og i 2016 ble hun kvalifisert som en Associate of the Company of Farriers (Awcf). Julia har vært hovslager på Bjerke veterinærklinikk, samt hos Klones Hest Og Hov. Her har skoing av forskjellig art, samt kurs og opplæring stått i fokus. I tillegg til all sin utdanning, kompetanse og erfaring fra hovslagerfaget så har Julia ved flere anledninger jobbet med gårdsdrift rundt omkring i England. I dag har Julia ansvar for gården hjemme og hovslagervirksomheten – Romsås Smia. Hun jobber også regelmessig på Biri veterinærsenter hvor hun utfører spesialskoing etter behov.
 
Åsne Hagen

Åsne Hagen

Daglig leder

Åsne Heldal Hagen. Født i 1984 , oppvokst og bosatt i Skjåk -lengst nord i Gudbrandsdalen. Åsne fikk læreplass i hovslagerfaget  hos Klones Hest & Hov i Vågå i 2009, med Jo Kåre Bakke, Kjell Joar Bakke og Aksel Vibe som læremestere. Disse årene ga Åsne solid grunnkunnskap og et stort nettverk blandt hovslagere. Etter endt læretid jobbet hun i samme firma i noen år, før hun startet opp egen bedrift. Nå, etter 7-8 år utenfor hovslagermiljøet har Romsås Smia ansatt Åsne til administrative oppgaver i bedriften. Hun er i tillegg igjen litt aktiv i hovslager-konkurranser og er i arrangørkomiteen for HovslagerNM. Når hun ikke er på jobb for Romsås Smia er Åsne som regel enten på sin andre jobb i Felleskjøpet, i melkefjøset hjemme eller i stallen!
Åsnes kontortid er tirsdager og torsdager 08-16.00, men hun tar telefonen og svarer på eposter daglig. Ta kontakt med Åsne (48103855) om du ønsker informasjon om kurs, betaling eller overnatting.
Aksel Vibe

Aksel Vibe

Hovslager

Aksel startet sin hovslagerkarriere i 1993 hvor han tok et halvårig hovslagerkurs ved Norsk Hestesenter Starum. I perioden 1994-1996 gikk han i lære under hovslagermester M. Delebekk og Prof. R. Birkeland ved veterinærhøyskolen. I 1997 gikk ferden videre til Sverige hvor han jobbet for hovslagermester M. Westberg. Året etter dro han til Danmark hvor han jobbet for hovslagermester P.Munch før han i 1999 startet sin egen bedrift i Sandefjord, Norge. I 2016 tok Aksel sin AWCF utdanning, og ble tildelt Varnham trofé for beste praktiske eksamen. 

Gjennom sine år som hovslager han hatt syv lærlinger, og trent en rekke andre hovslagere på veien mot fagbrev. Aksel har også bred erfaring som kursholder, og har avholdt utallige clinics for hovslagere, veterinærer og andre profesjonelle aktører i hestebransjen over hele verden. 

For Aksel har utvikling vært et sentralt tema gjennom hele karrieren. Derfor har han ikke bare holdt mange kurs og clinics, men deltar også selv på jevnlig basis. Det å holde seg faglig oppdatert har til enhver tid vært en viktig prioritering.

Gjennom sitt virke som hovslager har han skodd hester fra a til å. Blant hans klientell finnes både Olympiske vinnere, VM-medalje vinnere, utøvere i Verdenscup, og utøvere på Grand Prix nivå både nasjonalt og internasjonalt. Han har også vært ansvarlig hovslager på flere Verdenscuper og Verdensmesterskap. 

Aksel har deltatt på en rekke konkurranser som hovslager, og har bla.a. følgende resultater å vise til:
Norgesmester x 9
Nordisk mester x 2
Europamester
Fem ganger topp 20 i Calgary
Vinner av four-man draft i Calgary 2013 med Team Heller
Nummer to i lag-VM, Yorkshire 2014 med Team Heller
Flere starter og plasseringer på konkurranser i UK 
I lagkonkurranser har han vært en del av Team Heller med G. Moon, J. Nunn, J. Eurenius og  J. Cheney. Han har også vært på det Norske Hovslagerlandslaget, og deltatt på lag-VM i Stoneleigh ved flere anledninger. 

Utover egen deltakelse har Aksel også hatt dommerverv i flere konkurranser slik som; Dansk, Finsk, Islandsk, Norsk, Svensk og Europeisk mesterskap. Han er og den eneste ikke britiske på WCF judges list.

I det daglige består Aksel sin jobb av å sko sportshester, både innen dressur og sprang. Han holder i tillegg kurs og foredrag for hovslagere, hesteeiere og veterinærer. Han gjennomfører også konsultasjoner, skoing i samarbeid med veterinær, er konsulent og produktutvikler for Mustad Hoofcare, produktutvikler for BHoof, og konsulent for Agria. Aksel sin filosofi innebærer «å sko hele hesten», og han er derfor opptatt av å utvikle egen kunnskap for å kunne optimalisere skoingen for hver enkelt hest gjennom forståelse av diagnostikk og bevegelses-analyse.

William Hammer Vibe

William Hammer Vibe

Lærling

William er født i 2004 og er sønnen til Aksel. Han er vokst opp med en mor (Theresa Hammer) som er en dedikert Welsh cob avler, og har derfor hatt hester og skoing som en del av oppveksten. Når han nå velger å følge i sin fars fotspor som hovslager er det med stor glede og forventing vi tar han med på teamet som lærling fra 2023.
Oda Skaret Orskaug

Oda Skaret Orskaug

Lærling

Oda har vært interessert i islandshest siden barndommen og begynte tidlig å interessere seg for skoing når hun jobbet for Morten Hansen på Åsli hestesenter. Hun jobbet som selvstendig hovslager en tid, og funkgerte som deltids-assistent for Aksel fra 2021. Oda har trent smiing for Julia og viser stor interesse for hovslager konkurranser med meget gode resultater så langt. I 2023 så fikk vi henne med som lærling i Romsås smia og gleder oss veldig over det.